Michiel Herkemij, voormalig topman van het moederbedrijf van Douwe Egberts, krijgt de leiding over vleesverwerker Vion.

Dat maakte het Eindhovense vleesbedrijf dinsdag bekend.

De 49-jarige Herkemij treedt op 15 januari bij Vion in dienst.

Eind vorig jaar legde hij zijn functie als bestuursvoorzitter van DE Master Blenders (Douwe Egberts) neer vanwege een verschil van mening met de raad van commissarissen, onder leiding van Jan Bennink.

Herkemeij en Douwe Egberts

Bennink wilde het bedrijf sneller veranderen dan Herkemij van plan was. Herkemij stond slechts 1 jaar aan de top van Douwe Egberts en leidde de afronding van de splitsing van voormalig moederbedrijf Sara Lee en de beursgang in juni 2012. Daarvoor gaf hij leiding aan de activiteiten van Heineken in Mexico.

Medio dit jaar liet DE Master Blenders zich voor 7,5 miljard euro van de beurs halen door een groep opkoopfondsen, onder leiding van de Duitse familie Reimann.

Afgelopen april uitte Herkemij tijdens een lezing in Madurodam forse kritiek op de manier waarop Bennink heeft geopereeerd, zo meldde Het Financieele Dagblad. Volgens de weggestuurde topman had Bennink na de beursgang een dubbele agenda, waarbij doorverkoop van Douwe Egberts al snel prioriteit kreeg boven een zelfstandige uitbouw als beursgenoteerd bedrijf.

Vleesverwerker Vion slankt af

Vion werd in het eerste decennium van deze eeuw één van de grootste vleesverwerkers in Europa, met een omzet van 9,5 miljard euro over 2011. Begin dit jaar had het bedrijf 21 duizend mensen in dienst.

Financieel is het concern de afgelopen twee jaar door een moeilijke periode gegaan, mede door een relatief hoge schuldenlast. VION leed in 2012 een zwaar verlies van 830 miljoen euro. Dat werd vooral veroorzaakt door afboekingen op de voormalige activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en hoge reorganisatiekosten.

Het bedrijf kwam onlangs in opspraak, nadat was gebleken dat een onderdeel van het bedrijf vorig jaar 11.000 kilo varkensvlees onterecht heeft verkocht als biologische ham. Het bedrijf gaf de fout eerder deze maand toe en beloofde daarbij dat procedures zijn aangepast om herhaling te voorkomen.

Afgelopen oktober zette Vion een grote stap door de tak die voedselingrediënten maakt, als bijproduct van slachtafval, te verkopen voor 1,6 miljard euro. Bij dit onderdeel werken zo'n 5.700 mensen.

In september werd in Duitsland de productie van worsten, schnitzels en gehaktballen afgestoten. Ook zette VION een ander bedrijfsonderdeel in Wunstorf, waar diepvriesproducten worden gemaakt, in de etalage en werden Britse onderdelen verkocht

Vion kwam onlangs in opspraak, nadat was gebleken dat een onderdeel van het bedrijf vorig jaar 11.000 kilo varkensvlees onterecht heeft verkocht als biologische ham. Het bedrijf gaf de fout eerder deze maand toe en beloofde daarbij dat procedures zijn aangepast om herhaling te voorkomen.

Bron: ANP/Z24

Lees ook:

Is biologisch vlees van Vion wel biologisch?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl